Uspostavljanje lanaca dobavljača među srpskim preduzećima za razvoj ekonomskih odnosa sa Nemačkom

Uspostavljanje lanaca dobavljača među srpskim preduzećima za razvoj ekonomskih odnosa sa Nemačkom

Ministarka privrede Anđelka Atanasković i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib razgovarali su unapređenju bilateralne ekonomske saradnje dve zemlje koja je, kako su istakli, već na izuzetnom nivou, saopšteno je iz Ministarstva privrede.

Ministarka je istakla da mogućnost za unapređenje odnosa vidi u uspostavljanju lanaca dobavljača među srpskim preduzećima budući da nemačke kompanije, usled pandemije, premeštaju svoju proizvodnju iz geografski udaljenih zemalja u Evropu.

Nemačka je dugi niz godina među vodećim privrednim partnerima Srbije, a nemačke kompanije prisutne u svim vitalnim sektorima srpske privrede, rekla je Atanasković ukazujući da je ukupna trgovinska razmena do novembra 2020. godine iznosila 4,8 milijardi evra.

Atanasković se osvrnula i na odličnu saradnju koju je Ministarstvo privrede ostvarilo sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Nemačkom razvojnom bankom (KfW) i navela da očekuje da se ona nastavi i u budućnosti.

Ambasador Šib je istakao da su u proteklih godinu dana uprkos pandemiji nemačko-srpski ekonomski odnosi nastavili da se dobro razvijaju: Nemačka je najveći bilateralni trgovinski partner Srbije, a nemačke kompanije nastavljaju da investiraju u Srbiju. Nemačka će nastaviti da podržava Srbiju na njenom putu u EU, to se odnosi na važne reformske oblasti, kao i na dalju ekonomsku integraciju.

Izvor: www.instore.rs