MSP FORUM BEOGRAD
O konferenciji

FORUM
MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA
U SRBIJIU martu 2021. navršava se godinu dana od proglašenja pandemije i uvođenja vanrednog stanja, koje je prošle godine uslovilo pad BDP-a Srbije za oko jedan odsto, ali je pad prihoda u većini MSP bio daleko veći od toga, uprkos merama podrške Vlade Srbije.

MSP Forum Beograd je jedini i najznačajniji biznis događaj godine u Srbiji namenjen vlasnicima i menadžmentu malih i srednjih preduzeća (firme sa 10-250 zaposlenih) u realnom sektoru.

Konferencija će, u ONLINE formatu, u organizaciji regionalnog trgovačkog magazina InStore i pod medijskim pokroviteljstvom nedeljnika NIN, biti održana 30. i 31 . marta 2021.

Cilj MSP Foruma je da ukaže na značaj malih i srednjih preduzeća kao motora bez koga nema ubrzanog oporavka domaće ekonomije, da se razmenom međusobnih iskustava olakša rešavanje problema u bitno izmenjenim uslovima poslovanja.

ANALIZA

♦ Srpska privreda godinu dana od početka pandemije – preduslovi i mere za ubrzani oporavak 
♦ Istraživanja o uticaju pandemije i preporuke za prevazilaženje problema
♦ Evropska iskustva: Ključne mere za ublažavanje negativnih posledica pandemije na poslovanje MSP u Austriji i Švajcarskoj
♦ Kako pobediti lockdown i raditi van Srbije čak i kada su državne granice zatvorene


FINANSIRANJE I IZVOZ

♦ Privreda Srbije u očima međunarodnih finansijskih institucija – kako iskoristiti šanse za brži rast
♦ Finansiranje izvozno orijentisanih MSP u Srbiji
♦ Alternativni vidovi finansiranja – od ideje do realizacije

PORESKI TRETMAN U TEORIJI I PRAKSI

♦ Poreske olakšice i podsticaji za start-up kompanije
♦ Sudbina obaveza – tragom privremenog odlaganja plaćanja poreza i doprinosa tokom 2020.


POSLOVNI PROCESI

♦ Položaj Srbije na svetskoj IT mapi – izvoz znanja, a ne ljudi
♦ Digitalizacija
♦ Marketing i komunikacije


ZAŠTO MSP FORUM?

Pandemija najviše pogodila mala i srednja preduzeća, država spremila novi paket pomoći

Vlada Srbije je za ublažavanje negativnih efekata pandemije na domaću privredu ove godine obezbedila 249,4 milijarde dinara, s tim što taj novac nije bio planiran budžetom za 2021.

U okviru tog trećeg paketa podrške svim zaposlenima u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima i kod preduzetnika biće isplaćene tri polovine minimalne zarade za mart, april i maj. Ministar finansija Siniša Mali najavio je da svi zainteresovani koji se prijave za pomoć, prvu uplatu iz državne kase mogu da očekuju 8. aprila.

Za razliku od prva dva paketa podrške, na koju su, uz preduzetnike, mogla da računaju još i mikro, mala i srednja preduzeća, trećim paketom biće obuhvaćena i velike kompanije. Po proceni ministra finansija, država će obezbediti po tri polovine minimalca za oko 1,4 miliona zaposlenih.

Iako preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća ima više od 350.000 ili čak 99,9 odsto od ukupnog broja preduzeća u Srbiji, svi zajedno poslednjih godina stvaraju manje od trećine bruto domaćeg proizvoda i u izvozu učestvuju sa manje od 40 odsto, ali zapošljavaju skoro 900.000 ljudi ili dve trećine od ukupnog broja zaposlenih u nefinansijskom sektoru.

Ti podaci ujedno pokazuju da su mala i srednja preduzeća još uvek neiskorišćeni rezervoar bržeg privrednog rasta, s obzirom da je u Srbiji, prema podacima Ministarstva privrede za 2017. godinu, svaki zaposleni u proseku stvarao bruto dodatu vrednost od 12.500 evra. Poređenja radi, prema podacima Eurostata, svaki zaposleni u malim i srednjim preduzećima u Mađarskoj je stvarao 16.300 evra, u Hrvatskoj 19.500 evra, u Sloveniji 30.200 evra, dok je prosek za Evropsku uniju čak 44.000 evra po zaposlenom.

Podizanjem produktivnosti u domaćim malim i srednjim preduzećima na nivo Slovenije, BDP Srbije mogao bi da se poveća za oko 25 milijardi evra, ili za više od 50 odsto. Ili, ako bi se broj zaposlenih kod preduzetnika i u malim i srednjim preduzećima (MSP) u Srbiji sa oko 2,4 povećao do evropskog proseka od četiri zaposlena, time bi se automatski otvorilo skoro pola miliona novih radnih mesta.

Pored toga što je produktivnost preduzetnika i MSP u Srbiji 3,5 puta manja nego u EU, dodatni problem je što svaka kriza, pa i pandemija kovida-19, više pogađa mikro, mala i srednja, nego velika preduzeća. Analiza Ministarstva privrede Srbije jasno je pokazala da uprkos dinamičnom oporavku preduzetnika i MSP od 2014. do 2017. godine, oni ni posle devet godina nisu dostigli nivo bruto dodate vrednosti iz 2008. godine, pre početka globalne finansijske krize. Te 2017. sektor MSP stvarao je 2,8 odsto manju bruto dodatu vrednost u stalnim cenama i imao sedam odsto manje zaposlenih nego 2008. Strahuje se da će i za otklanjanje negativnih posledica pandemije virusa korona biti potreban duži vremenski period, a bez oporavka MSP ne može se očekivati ni stabilan i održiv privredni rast Srbije.

O konferenciji